
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.
Omega 3 yağ asitleri, vücutta önemli rolleri olan ve sağlığa faydalı esansiyel yağ asitleri grubudur. Omega 3 vücut tarafından sentezlenmediğinden dolayı düzenli şekilde tüketilen besinler yoluyla alınabilir. Omega 3 aynı zamanda bir enerji kaynağıdır ve vücuttaki organların düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Omega 3 faydaları, vücut işleyişinin ve organ fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesinde önemli bir yere sahiptir. “Omega 3 ne işe yarar?”, “Omega 3 nasıl kullanılır?” ve “Omega 3 hangi besinlerde var?” sorularının daha kapsamlı yanıtlarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. (1)
İçerikler (Gizle-)
Omega 3 Nedir?
Omega 3 Çeşitleri Nelerdir?
ALA (Alfa-linolenik asit)
EPA (Eikosapentaenoik asit)
DHA (Dokosaheksaenoik asit)
Omega 3 Faydaları Nelerdir?
Omega 3 Nelerde Var?
Günlük Omega 3 İhtiyacı Ne Kadardır?
Omega 3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega 3 Eksikliği Durumlarında Ne Yapılmalıdır?
Omega 3’ün Yan Etkileri Var Mıdır?
Omega 3 bileşenleri doğada yaygın olarak bulunan ve insan metabolizmasında önemli rolleri olan yağ asitleri familyasındandır. Esansiyel yağ asitlerinden olduğu için insan vücudu için gereklidir. Tüketilen çeşitli besinler yoluyla veya takviye yoluyla vücuda alınabilir. Ayrıca omega 3 hücrenin yapılarından biri olan hücre zarının önemli bir parçasıdır. Kalp ve damar sağlığını korumada etkili olabilir. Koenzim q10 nedir sorusunun genel yanıtı, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve enerji metabolizmasında etkili olan bir maddedir.
Omega 3 yağ asitlerinin çeşitli türleri vardır. Her tür kendine has yapısı ve özellikleriyle öne çıkar. En önemli omega 3 yağ asitleri türleri şu şekilde sıralanabilir:
Besin yoluyla alınan en yaygın omega 3 türlerinden biridir. ALA normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Esansiyel bir yağ asidi olduğundan dolayı vücuda dışarıdan alınması gerekebilir. Vücutta bulunan ALA yağ asidi, diğer omega 3 yağ asitleri türlerinden olan EPA ve DHA ya dönüştürülebilir. Ancak az miktarlarda dönüştürme işlemi gerçekleştiğinden dolayı bu dönüştürme eylemi verimli olmayabilir.
Özellikle bazı balık türlerinde bulunan EPA, kalp ve damar sağlığını korumada etkili olabilir. Bununla beraber EPA, Kalbin normal fonksiyonuna, normal kan basıncının korunmasında, normal kan trigliserit seviyesinin korunmasına katkıda bulunur.
DHA yağ asidi vücut için oldukça önemli olan bir diğer omega 3 türüdür. DHA normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasında rol alır. DHA kalbin normal fonksiyonlarına katkıda bulunur. DHA kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.DHA normal beyin fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur.DHA’nın anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ve göz gelişimine katkıda bulunur. Vücutta yeteri kadar DHA bulunmadığı takdirde beyin vücutta bulunan diğer yağ asitlerini kullanabilir. (1,2) DHA asidi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için “EPA ve DHA Nedir?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Omega 3 faydaları vücudun ve beynin işlevlerini yerine getirmede oldukça önemli rol oynar. Bununla beraber vücuttaki birçok organın yapı taşında da bulunabilir. Bundan dolayı omega 3 kapsamlı şekilde incelenen yağ asitlerinden biridir. Omega 3 yararları şu şekilde sıralanabilir:
Bebeklerde balık yağı faydaları, çocuklarda bağışıklık ya da yeterli beslenme ilkeleri gibi çocuklarda gelişimi etkileyebilen diğer konularda bilgi almak için ilgili içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Omega 3 yağ asitleri esansiyeldir ve vücut tarafından üretilemez. Bundan dolayı diyette düzenli şekilde alınması gerekir. Omega 3 açısından zengin besinler şu şekilde sıralanabilir:
Tüketilen besinlerin yanı sıra omega 3 takviyesi alarakta omega 3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.(6,7)
Düzenli şekilde omega 3 almak vücut sağlığının devamlılığı için etkili olabilir. Vücut bu ihtiyacını düzenli şekilde omega 3 besinleri tüketerek giderebilir. Sağlıklı yetişkin bir birey günlük olarak 250-500 mg EPA ve DHA alarak günlük omega 3 ihtiyacını karşılayabilir. Bununla birlikte günde alınması gereken ALA miktarı kadınlar için 1,5, erkekler için de 2 gramdır. Düzenli olarak haftada iki kere yağlı balık yemek vücudun omega 3 ihtiyacını karşılayabilir. Bununla beraber diğer omega 3 kaynakları da takviye olarak alınabilir. Genel olarak her yaştan bireyin günlük alması gereken omega 3 miktarları şu şekilde sıralanabilir:
Hücre zarının önemli bir bileşeni olan omega 3, bağışıklık sistemi , endokrin sistemi ve kardiyovasküler sisteminin düzgün şekilde çalışması için yardımcı olabilir. Vücuda yeterince omega 3 almamak vücut işleyişinde sorun çıkmasına yol açabilir. Bu durum kendini çeşitli semptomlarla gösterebilir. Omega 3 eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Omega 3 takviye veya besin yoluyla alınabilir. Omega 3 eksikliğini gidermek için düzenli şekilde omega 3 almak önemlidir. Çünkü omega 3 insan vücudunun işleyişi ve iyileştirilmesi için önemli rollere sahiptir. Bundan dolayı omega 3 eksikliğini gidermek vücut işleyişi için oldukça önemlidir. Omega 3 eksikliğini gidermek için şunları yapabilirsiniz:
Günlük alınan omega 3 miktarı 5000 mg’ı geçmediği sürece omega 3 güvenli olabilir. Ancak fazla omega 3 alınması çeşitli problemlere yol açabilir. Omega 3 takviyesi almadan önce doktorunuza başvurmak önemli olabilir. Çünkü fazla omega 3 alımı kanın sulanmasına ve fazla kanamaya yol açabilir. Bununla beraber fazla omega 3 yan etkileri ağız kokusu, ter kokusu, baş ağrısı, mide bulantısı ve ishal şeklinde sıralanabilir.
Omega 3 yağ asitleri vücut sağlığının devamlılığı ve iyileştirilmesi önemli bir bileşendir. Omega 3 eksikliği belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu sorunu doktor kontrolünde gidermek sağlığınız için faydalı olabilir. Omega 3 zararları ve bağışıklık sistemini güçlendirme yolları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza başvurabilirsiniz. (1)
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.