
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.
Yağ asitleri vücudumuzda pek çok önemli olayda rol oynayan hücrelerimizin temel yapı taşlarından biri olan kimyasallarıdr. EPA ve DHA vücudumuz için önemli işlevlere sahip olan ancak vücudumuzda yeterince üretilmeyen yağ asitleridir. Omega-3 ailesinden olan bu değerli yağ asitlerinin diyetle alımının artması kalp hastalıkları, enfeksiyonlar ve diğer yaygın kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle beslenmeyle yeteri kadar alınmalıdır. (1) Bu yazıda EPA ve DHA nedir, takviye edici gıda nedir, EPA ve DHA faydaları, Omega 3 faydaları ve EPA ve DHA ne işe yarar gibi cevabı sıklıkla merak konusu olan sorular cevaplanacaktır.
İçerikler (Gizle-)
DHA (Dokosaheksaenoik Asit) Nedir?
DHA Ne İşe Yarar?
DHA Hangi Besinlerde Bulunur?
EPA (Eikosapentaenoik Asit) Nedir?
EPA Ne İşe Yarar?
EPA Hangi Besinlerde Bulunur?
DHA ve EPA Arasındaki Farklar Nelerdir?
Günlük EPA ve DHA İhtiyacı Kaç mg?
Bazı kaynaklarda DHA yağ asiti olarak geçen dokosaheksaenoik asit (DHA), önemli omega-3 yağ asitlerinden biridir. Sağlığa birçok faydasının olduğu söylenebilir. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde beslenmeyle yeteri kadar DHA alınması çocuğun nörolojik gelişiminin korunması için gerekli olabilir.
Vücudumuzda, omega-3 ailesinden başka bir üyesi olan ALA (alfa-linolenik asit) tarafından DHA sentezlenebilir. Ancak bu sentezle gerekli DHA sağlanamaz. Çünkü diyetle yeteri kadar ALA alınsa da vitamin mineral seviyesi veya diyetteki omega-6/ omega-3 oranı gibi birçok faktör bu konuyu etkileyebilir. Dolayısıyla vücutta yeteri kadar üretilmediği için diyetle DHA alımını desteklemek önem arz edebilir ve DHA takviyesine ihtiyaç olabilir.
Dokosaheksaenoik asitin bebeklik ve çocukluk döneminde yeteri kadar alınmaması ve DHA eksikliği, ilerleyen dönemlerde öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, görme kaybı ve zayıf nörolojik gelişim gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca yetişkinlerdeki düşük DHA seviyeleri de beyin fonksiyonlarını bozabilir. Yaşlılarda düşük DHA seviyesi ise hafıza şikayetleri, bunama problemi ve Alzheimer hastalığı riskiyle bağlantılı olabilir. (2)
Vücutta birçok farklı işlevi olan dokosaheksaenoik asit insan sağlığı için önemlidir ve her hücrenin bir parçası olduğu için hayati öneme sahip olabilir. Beyin fonksiyonları ile de yakından ilgili olan dokosaheksaenoik asitin diğer işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
DHA’nın esas kaynağı deniz ürünleridir. Daha detaylı bir şekilde dokosaheksaenoik asit içeren besinler şunlardır:
DHA besinlerle yeteri kadar alınmıyorsa insan sağlığına olan etkisi göz önüne alındığında takviye alınması önemli olabilir.
Anne sütü de DHA içermektedir. Bebeğin nörogelişimsel süreci ve nöro-motor fonksiyonlarının gelişimi için elzem olduğu için DHA annenin beslenmesinde yeteri kadar yer alması bebeğin sağlığına katkı sağlayabilir. (2)
Eikosapentaenoik Asit (EPA) de önemli omega-3 yağ asitlerinden biridir. Tıpkı DHA gibi EPA yağ asidi de ALA (alfa-linoleik asit) tarafından vücudumuzda sentezlenebilir. Bu sentez yeterli olmadığı için diyetle EPA yağ asiti alımı elzem olabilir. Besinlerle yeterli miktarlarda alınmadığı durumlarda ise takviye gerekebilir.
Düşük kan EPA seviyeleri çocuklarda dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, huzursuzluk, saldırganlık ve konsantrasyon güçlüğü gibi olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilebilir. Bu sebeple özellikle çocukluk ve gelişim dönemlerinde yeterli EPA miktarın alınması önemli olabilir. (3)
EPA yağ asitinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
EPA (Eikosapentaenoik Asit) tıpkı DHA gibi esas olarak deniz ürünlerinde bulunur. EPA ve DHA içeren besinler genellikle benzerdir. EPA kaynaklarına şunlar örnek verilebilir:
Balık yağı çocuklarda bir gıda takviyesi olarak tercih edilebilir. Çocuklarda balık yağı faydaları konulu içeriğimizi inceleyerek balık yağının faydalarını inceleyebilir, doktorunuza danışarak çocuğunuza balık yağı takviyesi vermeye başlayabilirsiniz.
Hem EPA hem de DHA en önemli omega-3 kaynaklarıdır denilebilir. Her ikisi de ALA (alfa-linoleik asit) ile üretilebilir. Ancak insan vücudunda bu durum bazı faktörlerden dolayı oldukça azdır. EPA ve DHA farkı için ise DHA daha çok beyin ve göz sağlığı ile ilgili iken EPA ise kalp ve damar sağlığı, inflamasyonu iyileştirme gibi konularda öne çıkıyor denilebilir.
Günlük EPA ve DHA ihtiyacı besinler aracılığıyla vücuda alınabilir. Örneğin düzenli olarak haftada en az 2 gün balık tüketimi omega-3 ihtiyacımızı karşılamakta etkili olabilir. (1)
Beslenme ile yeteri kadar omega-3 takviyesi alamayan bireyler için uzmanlar tarafından önerilen doz yetişkinler için günde 250-500 mg kombine EPA ve DHA takviyesi uygun iken çocuklar için vücut ağırlığının kilogramı başına günde 4,5-5,5 mg’dır. Farklı dönemlerdeki EPA ve DHA ihtiyacı şu şekilde aktarılabilir:
EPA ve DHA takviyeleri genel olarak güvenli takviyeler olarak bilinirler. Doz olarak 2 gramdan fazlasının sağlık açısından bir katkısının olmayacağını ifade eden kaynaklar vardır (2)
Besinlerle yeteri kadar EPA ve DHA alamıyorsak bir uzmana danışarak takviye kullanmak sağlığımız için faydalı olabilir.
EPA ve DHA’nın yanı sıra farklı vitamin ve mineraller hakkında bilgi almak için diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz. “Lutein nedir?” içerğimizi inceleyerek göz sağlığı konusunda faydalarıyla öne çıkan lutein konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.